Olika varianter av Blackjack

Blackjack är våldsamt populärt och växer hela tiden som spel. Något som många kanske luras till att tro är att det bara finns en typ av Blackjack. ”Fel, fel, fel, fel, fel”, som Brasse säger i TV-serien Fem myror är fler än fyra elefanter. Blackjack utvecklas oavbrutet i takt med att antalet spelare som ägnar sig åt detta spel hela tiden bara blir fler och fler. Numera kan man nog säga att Blackjack har blivit ett samlingsnamn på en hel hög olika spel som alla på ett eller annat sätt hör ihop med varann på så sätt att de allihop har vuxit fram ur det ursprungliga spelet som även ligger till grund för Blackjack, nämligen det gamla franska kortspelet Vingt-et-un.

Det är en ren omöjlighet att kunna få med precis varenda liten variant på temat Blackjack i en kortare artikel av detta slag. Det skulle nog krävas en hel bok av tegelstensformat för att kunna klämma in alla hundratals olika varianter av Blackjack som finns idag. Låt oss därför nöja oss med att lite summariskt bara kika på i vart fall en handfull av alla dessa Blackjackvarianter.

Blackjack Surrender är namnet på en variant av Blackjack som i princip spelas som vanlig Blackjack men med en avgörande skillnad. Man kan nämligen ge upp (Surrender på engelska, därav namnet) den hand man sitter med efter de två första korten. Detta som ett slags nödåtgärd om man märker att man har ett alltför dåligt läge gentemot dealern. Du förlorar dock halva din insats genom att ge upp.

Spansk Blackjack är en variant som ger spelaren en fördel gentemot dealern på så sätt att kortleken minskas till 48 kort. Man plockar helt enkelt bort alla tior ur kortleken. Även här kan du välja att ge upp om du inte får kort som du är nöjd med. Får du 21 så vinner du även om det otroliga skulle inträffa att dealern också får 21.

En variant av Blackjack som är ganska vanlig på många online casinos är känd under namnet Pontoon. Denna variant är mycket spelarvänlig på så sätt att oddsen är till spelarens fördel. Bland annat börjar spelet med att dealerns kort delas ut som mörka, det vill säga med baksidan upp. Enda chansen du har att stanna är om din totala summa överstiger 15 och du kan bara dubbla en gång per hand om du sitter med två eller fyra kort på hand. Om du väljer att ta ett femte kort och ändå undviker att bli tjock så har du dubblat dina satsade pengar. Blir det oavgjort så är det banken som vinner. Pontoon är som du kanske märker en ganska annorlunda variant av Blackjack. Detta sätt att spela Blackjack har sina rötter på de brittiska öarna. Namnet Pontoon kommer av att när man får Blackjack så kallas det i detta fall för Pontoon.

Det finns som sagt hur många olika varianter av Blackjack som helst. Detta är bara ett yttepyttelitet axplock och vi gör inte på långa vägar några anspråk på att vara heltäckande i vår lilla lista på några olika varianter av Blackjack.

This entry was posted in artiklar. Bookmark the permalink.

Comments are closed.