Spela Blackjack på Nordicbet

Är du bekant med det världskända och gamla kortspelet Black Jack? Hur fick det sitt namn och varifrån har det kommit? Black jack är hundratals år gammalt och idag världens i särklass mest populära hasardspel. Vi kan börja med att gå igenom namnets ursprung. Genom tiderna har Black jack haft olika namn. ”21” är ett av de vanligaste folkmuns-namnen sedan långt tillbaka. Ifrån vad man idag känner till så härstammar Black Jack nämligen från det franska ”vingt et un”, vilket har betydelsen ”21”. Det finns ett flertal sidor som erbjuder detta spel i dag. Du kan till exempel spela Black Jack på Nordicbet.

Trots fakta som pekar på att namnet har sin härkomst från franskan så är experter på området inte eniga om själva spelet i sig har sitt ursprung i Frankrike eller Spanien. Troligen kommer mysteriet om ursprunget aldrig kunna avslöjas, dels för att det är flera hundra år gammalt men också då det fanns en uppsjö av olika kortspel under tidigare århundranden som gör det hela ännu mer förvirrande idag. Men i det stora hela verkar experterna i alla fall eniga om att det hade sitt ursprung i 1600 – 1700-talet. Till och med Italien kan verka som grundande aktör av spelet tror en del. De hade nämligen ett speciellt spel de kallade 7½ där man skulle få 7,5 eller under. Fick man mer poäng blev man ”tjock” som det kallas i 21/ Black Jack och där det fungerar likadant.

I England fanns också ett spel som kan vara släkt till Black Jack, passionerade historiker och experter uppger att England hade ett liknande spel men med namn ”Van John” istället. Även Australien, där kallat ”Pontoon”.

Vilken slutsats kan man således dra om Black Jacks ursprung? Jo, att det snarare förblir ett mer förvirrande mysterium ju fler experter som gräver i det och att sanningen kanske aldrig kommer att uppdagas. Det vi däremot kan konstatera med all säkerhet är att Black Jack snabbt blev Europas mest populära kortspel främst under 1700 talet. Efter sin omåttliga popularitet tog det sin framfart över havet via amerikanska soldater mot Amerika och tog fäste i Nevadas öken där det blev en sensation utan dess like. Under 1800-talet hade det växt ännu mer och då blivit USA’s mest populära kortspel och spelades runt om på landbaserade kasinon. Idag ca 300-400 år senare finns inga tendenser på att populariteten hos Black Jack kommer sjunka. Det som skiljer är att man nu kan spela direkt hemifrån sin dator vilket många väljer.

This entry was posted in artiklar. Bookmark the permalink.

Comments are closed.